Luwak kávé és a cibetmacska
A Kopi Luwak a világ legdrágább kávéja, ami a cibetmacska ürülékéből kiválogatott kávébabból készül. Mára már világszerte mitikus hírnévre tett szert, nem csak az ára, hanem az előállítási módja miatt is!
A Kopi indonéz nyelven kávét jelent – a Luwak pedig magát az előállítót és a folyamatot jelenti.
A cibetmacska azon kevés állatok egyike, amely megeszi az érett kávécseresznyét, mind az arabica, mind a robusta fajtákból. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a cibetmacska ezzel elvégzi a kávébabok feldolgozásának nagy részét, ahogy a kávé végigmegy az emésztőrendszerén. Megemészti a gyümölcs puha részét, és üríti a magokat. A kávébabokat kézzel távolítják el a cibetmacska ürülékéből.
Kissé fura eredete ellenére, hiszen nevezik viccesen "macska kaki" kávénak is, természetesen teljesen biztonságos. Begyűjtése után alaposan mossák és fertőtlenítik, de az igazán meghatározó, az a pörkölési folyamat, mert annak részeként 200 fok felett történik meg a teljes sterilizálása.
Mivel ennek a kávénak jóval magasabb volt a kereslete, mint a kínálata, ezért megjelentek azok a cibetmacska farmok, ahol nagy tömegben, fogságban tartott cibetmacskákkal etették meg a kávébabokat és így viszonylag alacsonyabb áron állíthatták elő a Kopi Luwakot. Ezt az állatvédelem teljesen jogosan bírálta és nyilvánosságra is hozta az eseteket. Szerencsére manapság ritkább az ilyen típusú állattartás. Azonban oda kell figyelnünk mert sok helyen hamisítják. Néhány kereskedő olcsóbb, gyengébb minőségű kávét kever a cibetmacska kávéba, amelyet ugyanolyan áron ad el.
Sokak szerint nem csak a legdrágább, de a legfinomabb is.
Állaga testes, krémes, míg az íze a föld és a csokoládé kombinációjára emlékeztet, erőteljesen aromás – néha gyümölcsös utóízzel. Őszintén finom volt, de én nem vagyok kávészakértő, nekem egy jó olasz espresso is hasonlóan finom. 😅
Ajánlok egy megbízható helyet ha Balin jártok :) https://www.basdeatayana.com/
Úgy gondolom legalább egyszer érdemes megkóstolni – ha mást nem, legalább felírni a bakancslistánkra!